Flodhäst mot noshörning

Flodhästen och noshörningen är stora, gråaktiga vilda växtätande däggdjur kända för sin enorma storlek. Noshörningen kan skiljas från flodhästen av det framträdande hornet på sin nos.

Jämförelsediagram

Flodhäst jämfört med noshörningssjämförelse diagram
Flodhäst Noshörning
Hastighet19 mph35 mph
Hud och hårMycket tjock, men nästan hårlös hud. Flodhästen har varken svett eller sebaceous körtlar eftersom den förlitar sig på vatten eller lera för att hålla sig sval. Den utsöndrar en viskös röd vätska som skyddar djurets hud mot solen och är möjligen ett läkemedium.Den vita noshörningen har hår i öron fransar & svans borst, & gles över kroppen. Javan och indiska noshörningar är hårlösa; den senare har en tjock, silverbrun hud med enorma veck och buk i benen och axlarna. Sumatran noshörning har tätt hår på kalvar.
DietVäxtätare.Växtätare.
LivsmiljöFlodhästar är semi-akvatiska däggdjur. Floder och sjöar, inte nödvändigtvis mycket djupa, med pooler med långsamt rörande vatten och banker med bete av god kvalitet är en idealisk livsmiljö.Den vita noshörningen behöver öppen böljande skogsmark med mycket gräs och permanent vatten.
MunFlodhästar har en enorm mun och tänder.Vita noshörningar har den distinkta platta breda munnen som används för bete i motsats till svarthornens spetsiga läpp som de använder för att ta tag i löv och kvistar.
Horn och puckelFlodhästar har inga horn eller pucklar.De vita, svarta och Sumatran noshörningarna har två horn på trosan. Den indiska noshörningen och Javan har bara ett horn. White Rhinoceros har också en framstående muskulös puckel som stöder det relativt stora huvudet.
BeteendeEn av de mest aggressiva i världen och ofta den mest våldsamma i Afrika. Flodhästar är ojämn, förknippar i besättningar på upp till 40 med en vuxen tjur, många kor och deras unga. Unga tjurar kastas ut från flocken när de når sexuell mognad.Vita noshörningar: mindre aggressiva, sällskapligare, i grupper om 15. Svarta noshörningar reser ensamma. Indisk noshörning: Vuxna män är ensamma, utom för parning / stridighet. Vuxna kvinnor är ensamma utan kalvar.
BefolkningDet finns uppskattningsvis 125 000 till 150 000 flodhästar i hela Afrika söder om Sahara; Zambia (40 000) och Tanzania (20 000–30 000) äger de största befolkningarna.Det finns 17 500 vita och 4240 svarta noshörningar i naturen. År 2007 fanns det bara 50 Javan-noshörningar i naturen, 200 Sumatran-noshörningar och 2620 indianers noshörning i världen.
BevarandeDe hotas fortfarande av förlust av livsmiljöer och tjuvjakt efter deras kött- och elfenbenshundar.Människor dödar noshörningen för dess keratinhorn. Den indiska noshörningen fördes tillbaka från randen av utrotning 1908. Nu finns det över 400 indiska noshörningar i naturen nära Nepal.
FortplantningEn enda kalv föds efter en graviditetsperiod på cirka 8 månader.Sexuell mognad uppnås vid ungefär 6 års ålder, och en kalv föds en gång vart tredje år, efter en graviditetsperiod på cirka 16 månader. Mödrar kommer att stanna nära sina kalvar i upp till fyra år efter deras födelse.
Livslängd40-50 år35-50 år (svart noshörning); 40-50 år (vit noshörning)
Zoologisk klassificeringFlodhäst amfibie; en av endast två existerande arter i familjen Hippopotamidae.En grupp av fem existerande arter av udda-toed hovdjur i familjen noshörning.
typerEndast en av de två arterna finns idag: flodhäst Amfibius. (Den andra var Pygmy flodhäst.)Javan, Sumatran, svarta noshörningar (kritiskt hotade); den indiska enhornade noshörningen (hotad); och den vita noshörningen (sårbar och bor i Afrika).
KroppsformFet, tunnformad torso, enorm mun och tänder, nästan hårlös kropp, knubbiga ben och enorm storlek.White Rhino har en enorm kropp och stort huvud, en kort nacke och ett brett bröst.
FärgGråaktig kroppVit noshörning: varierar från gulbrun till skiffergrå. Indisk noshörning: silverbrun .. Javannoshörning: disig grå hud. Svart noshörning: Liknar färgen som den vita noshörningen. Sumatran noshörning: rödbrun.

Flodhäst

Den vita noshörningen

typer

Det finns fem existerande (befintliga biologiska) arter av udda toed hovdjur (3 tår på varje fot) i familjen noshörning. Javan, Sumatran och svart noshörning är kritiskt hotade; den indiska enhornsnoshörningen är hotad; den vita noshörningen är sårbar och lever i Afrika.

Det finns bara en art av flodhäst som finns: flodhästens amfibie i familjen Hippopotamidae. Den andra är Pygmy flodhäst som bara ses i vissa reserver i Västafrika.

Den indiska noshörningen

Storlek

Noshörningfamiljen kännetecknas av sin stora storlek. Det är en av de största kvarvarande megafauna som lever idag, med alla arter som kan nå ett ton eller mer i vikt. Den vita noshörningen kan överstiga 3 500 kg, har en huvud- och kroppslängd på 3, 5–4, 6 m. De fullvuxna indiska noshörningsmannarna är större än kvinnor i det vilda och väger 2.500–3.200 kg. Flodhästen är det tredje största landdjuret efter elefanten och vitnoshörningen.

Medelvikten för flodhästar hos vuxna män varierar mellan 1 500–1 800 kg och kvinnorna är mindre vid en genomsnittlig vikt mellan 1 300–1 500 kg. Äldre män kan bli mycket större och når minst 3200 kg och ibland väga 4500 kg. Manliga flodhästar verkar fortsätta växa hela livet; kvinnor når en maximal vikt vid omkring 25 års ålder.

Kropp

Noshörningen kännetecknas av dess keratinhorn. Den har en enorm kropp och stort huvud, en kort nacke och ett brett bröst. Den vita noshörningen har ett långt ansikte och en uttalad puckel på halsen.

Flodhästen har en kraftig, tunnformad överkropp, enorm mun och tänder, nästan hårlös kropp, knubbiga ben och en enorm storlek. Ögon, öron och flodhästar placeras högt på skallens tak. Detta tillåter dem att vara i vattnet med de flesta av sina kroppar nedsänkt i vattnet och leran i tropiska floder för att hålla sig sval och förhindra solbränna.

Färg

Färgen på vit noshörning kan variera från gulbrun till skiffergrå. Det är inte vitt, det är uppkallat efter det nederländska ordet för brett för sin breda läpp. Den indiska noshörningen har en tjock, silverbrun hud som skapar stora veck över hela kroppen. Javan-noshörningen har disig grå hud. Svartnoshörningen är inte svart och liknar den vita noshörningen. Sumatranska noshörningar är rödbruna i färgen.

Flodhästen har en grå färgad kropp.

Hud och hår

De flesta av vita noshörningens kroppshår finns på öron fransar och svans borst, med resten fördelat ganska sparsamt över resten av kroppen. Javan-noshörningen är hårlös som den indiska noshörningen. Den indiska noshörningen har en tjock, silverbrun hud som skapar enorma veck över hela kroppen och är en rosa färg nära vikarna. De övre benen och axlarna är täckta av vårtliknande stötar. Sumatran-noshörningens hår kan variera från tätt, i kalvar till glesa.

Flodhästens gråaktiga kropp har mycket tjock hud som är praktiskt taget hårlös. Flodhästen har varken svett eller sebaceous körtlar och förlitar sig på vatten eller lera för att hålla sig sval. Det utsöndrar emellertid en viskös röd vätska som skyddar djurets hud mot solen och är möjligen ett läkemedium.

Mun

Vita noshörningar har den distinkta platta breda munnen som används för bete i motsats till svarthornens spetsiga läpp som de använder för att ta tag i löv och kvistar. Noshörningar har 24 till 34 tänder, mestadels premolars och molar som används för slipning.

Flodhästen har vassa hundar som används som försvar och även för att angripa parningsrivaler. Den kan öppna munnen till en vinkel på 150 grader, jämfört med 45 grader hos människor.

Horns

Det mest uppenbara kännetecknande för noshörningen är ett stort horn ovanför näsan. Noshörningshorn, till skillnad från andra hornedattdjur - särskilt nötkreatur - saknar en benkärna. Noshörningens horn består endast av keratin, samma typ av fibröst strukturellt protein som utgör hår och naglar.

Alla noshörningar utom den indiska noshörningen har två horn för vilka de vanligtvis tappas. Hornet används för att göra dolkar eller krossas och används som afrodisiakum i traditionell kinesisk medicin. De två hornen på skallen är gjorda av keratin med det större främre hornet typiskt 50 cm långt, exceptionellt upp till 140 cm. Ibland kan ett tredje mindre horn utvecklas. Den svarta noshörningens horn är mycket mindre än det för den vita noshörningen

Det vita noshörningens främre horn är större än det andra hornet och är i genomsnitt 90 cm långt och kan nå 150 cm. Det grekiska ordet "ceros" betyder horn. Både manliga och kvinnliga indiska noshörningar har bara ett horn. Hornet som är tillverkat av keratin, samma ämne av mänskliga naglar, börjar växa efter 6 års ålder. Hos de flesta vuxna når hornet cirka 25 centimeter, men har registrerats upp till 57, 2 centimeter långt. Näshornet böjs bakåt från näsan. Hornet är naturligt svart. Hos fångade djur slås hornet ofta ner till en tjock ratt. Noshörningen i Afrika (vit och svart) använder sina horn för att attackera medan den indiska noshörningen använder sina snitt.

Flodhästen har inget horn.

Livsmiljö

Den vita noshörningen behöver öppen böljande skogsmark med mycket gräs och permanent vatten. Flodhästar är semi-akvatiska däggdjur så floder och sjöar, inte nödvändigtvis mycket djupa, med pooler med långsamt rörande vatten och banker med bete av god kvalitet är en idealisk livsmiljö. Både flodhästar och noshörningar är växtätare. Nästan 98% av den svarta noshörningens befolkning finns i bara fyra länder: Sydafrika, Namibia, Zimbabwe och Kenya när de på ett stadium hittades över hela den afrikanska kontinenten. Vita noshörningen finns i afrikanska länder inklusive Sydafrika, Botswana, Zimbabwe och Namibia. Svartnoshornet finns i Sydafrika, Rwanda och Zimbabwe. Noshörningarna Sumatran och Javan finns i respektive Sumatra och Java. Den indiska enhornade noshörningen finns i Assam-regionen i Indien och i Nepal. Flodhästar finns över hela Afrika söder om Sahara.

Beteende

Både noshörningar och flodhästar i naturen kan vara mycket aggressiva för människor.

Vita noshörningar är mindre aggressiva och mer sociala än svarta noshörningar och kan ses i grupper om tio eller 15 och lever enligt en strikt social struktur. Svarta noshörningar reser ensam. Den indiska noshörningen bildar olika sociala grupper. Vuxna män är vanligtvis ensamma, utom för parning och strider. Vuxna kvinnor är i stort sett ensamma när de är utan kalvar. Mödrar kommer att stanna nära sina kalvar i upp till fyra år efter deras födelse. Manliga noshörningar kan hälsa varandra på ett mycket vänligt sätt och leka med pinne och kvistar tillsammans.

Flodhästar tillbringar det mesta dagen med att blötlägga i vatten. De kan inte simma men sjunker ofta och dyker upp var 3 till 5 minuter för att andas. De kan också sova under vattnet och dyka upp automatiskt utan att vakna.

Befolkning

Det beräknas 17 500 vita noshörningar kvar i naturen och cirka 4240 svarta noshörningar. År 2007 fanns det bara 50 Javan-noshörningar i naturen, 200 Sumatran-noshörningar och 2620 indianers noshörning i världen. Det finns uppskattningsvis 125 000 till 150 000 flodhästar i hela Afrika söder om Sahara; Zambia (40 000) och Tanzania (20 000–30 000) äger de största befolkningarna.

Bevarande

Sedan 1970 har världen av noshörning minskat med 90 procent, med fem arter kvar i världen idag, som alla är hotade. Noshörningarna i Javan och Sumatran är kritiskt hotade. Flodhästar är inte hotade även om deras befolkning minskade dramatiskt i Kongo där deras kött säljs olagligt. Flodhästpopulationer hotas på grund av förlust av färskvattenkällor.

Relaterade Artiklar